onsdag 7. oktober 2009
Jacob Weideman om Høvringen
"Jeg liker meg på Høvringen, for det er hjertet av Norge. Det er en frihet som du ikke får noe annet sted, ikke engang på havet, for du har ikke den utsikten den; suveren frihet. Det er noe tidløst, det er stort. Her er bare himmelen som tak, og lyset er nesten hensynsløst, det skreller av alt. Her oppe skal jeg bare bruke blyant. Jeg skjønner Solberg som malte Rondane om natta. Det er helt naturlig det. Ikke noe overgår fjellet her oppe"
torsdag 24. september 2009
Obligatorisk punkt av Nina
Målgruppe:
Musikkfestival i Nasjonalparkriket.
En musikkfestival, som kunne foregått ca en uke midt på sommeren en gang der man kunne satt opp utescener i en nasjonalpark. Det kunne rullert mellom forskjellige nasjonalparker hvert år. Man kunne valgt ut enten en musikksjanger eller hatt et variert utvalg. Festivalen skulle hentet inn internasjonalt store artister og gitt litt større lokale band og artister muligheten til å opptre innimellom. Det må og være campingmuligheter det burde foregå i de mest sentrumsnære delene av nasjonalparken.
Til denne festivalen skulle man skaffet noen store og internastionalt kjente rock/metal band og artister, som kunne kommet for å opptre over en periode på for eksempel 4 dager. Man kunne og gitt noen få større lokale and muligheten til å opptre på dagtid, men de største burde få de beste spilletidene.
Eksempel på band man kunne fått inn er: Metallica, ACDC, Iron Maiden, Turboneger, Satyricon, Blue October, Alice in Chains, Hammerfall, Arch Enemy, Scar Symmetry, Mayhem, Nightwish, Mötley Crue, The Craberries, Within Temptations, Ulver. Og i tilleg så skulle man som jeg tidligere har nevt hente inn de litt mer kjente lokale bandene.
På denne festivalen sitter man ute i naturen og hører musikken samtidig. Festivalen er mest egnet for de over 18år, siden det må være mulighet for alkoholservering der. Man hadde måttet satse stort på markedsføring ikke bare i Norge men og i andre land spesielt utover i Europa siden det er stor interesse for denne typen musikk og festivaler lengre sør i europa.
Ogobor
tirsdag 22. september 2009
Sagnet om Jutul'n og Blessomen
Peer Gynt
Peer Gynt er en historie som foregår i et norsk bondemiljø på 1800-tallet, hovedpersonen er storløgneren Peer Gynt, som har vært meed på å forme bildet av norsk kultur og måten nordmenn ser på seg selv på.
Ibsen skrev Peer Gynt i Roma, og det var det siste dramaet han skrev på rim, og han ga selv diktet undetittelen dramatisk dikt, og de 5 aktene kalles handlinger.
Peer Gynt er nå norges største eksportvare, og forestillingen settes opp over hele verden. Eksempel er Egypt, som man ser på bildet på toppen.
Olav Aukrust
Det var Baumann og frue, og Brunior,
Lomsk
Musikken deres er inspirert av norsk folkemusikk blandet med rock, temaene i låtene deres er ofte tatt fra lokale sagn og myter. Det er vokalisten Lars Bakke som står for det meste av tekst og melodi til låtende deres, og tekstene er for det meste på en blanding av Lomsdialekt og nynorsk.
Medlemmer i Lomsk:
Reidar Svare – vokal, keyboard, fløyte, munnharpe.
Hans Bakke – vokal, fele, keyboard.
Jørn Steine – bass.
Lars Bakke – vokal, akustisk gitar, mandolin.
Trond Volden – trommer.
Ole Foss – fele, trekkspill.
Rune Kjørren – elektrisk gitar.
Link til Lomsk si MySpace side: http://www.myspace.com/429723968
Kristen og Halvdan Holbø
Han malte for det meste motiv fra området i Vågå, bildene var malt med bred pensel og hadde en hjemmelig stemning.
Han illustrerte noen dikt som "Dølevisor" av Edward Storm og "Vildren" av Theodor Casparis.
Nasjonalgaleriet i Oslo eier hovedverket hans "Kveld ved nedre Sjodalsvatn" i tillegg til 10 andre kunstverk og illustrasjonen til "Dølevisor".
Bildet heter "Snerle i Vågå" og er malt av Kristen Holbø.
Han malte, som sin far, for det meste landskapsbilder, men ikke så mye i nærområdet i Vågå.
Nasjonalgaleriet i Oslo eier fem av hans verker.
Bildet heter "Porto D'Ischia" og er malt i 1952.
Rondane
torsdag 17. september 2009
Jotunheimen
I jotunheimen ligger det mange høye fjell, mange av dem strekker seg over 2000 meter, du finner også Nord-Europas høyeste fjell der, Gaaldhøpiggen på 2469 meter og Glittertinden på 2464 meter. Du finner også 18 andre topper som er blandt Norges høyeste fjell i dette landskapet, der den laveste av dem er Vestre Tverråtind på 2309 meter. I jotunheimen har du mange muligheter til gå på godt merkede turstier, og du kan blandt dem på den kjente Besseggen som går mellom Gjede o Bessvatnet. Det er faktik mulig å gå helt fra Oslo Sentrum til Gjende langs Jotunheimstien, som er en turiststi som Turistforeningen åpnet i 2006.
I Jotunheimer er det ikke bare høye fjell som er verdt å se, du finner og mange flotte fjellvann, det største er Gjende, som du kan ta båt over for å gå Besseggen, eller rett og slett bare for å se på den vakre naturen rundt der. Fra Besseggen kan du og se det dypblåe Bessvatnet som ligger like ved Gjende. Andre vann som og er verdt å se er Øvre og nedre Sjodalsvatn og Russvatnet.
Jotunheimen har vært brukt til jakt og fiske i mange tusen år, Ved Gjende og Russvatn er det spor etter at folk har bodd der frå 3000 f.kr. Du kan blandt annet se dyregraver som minner oss om en tid der det var viktig å fange rein, denne måten å jakte på ble forbudt på 1800-tallet. I dag er fortsatt jakt og fiske en viktig bruk av fjellet, det blir og brukt til sommerbeite for sau, ku, geiter osv og det er selfølgelig mye brukt som turområde.