torsdag 17. september 2009

Jotunheimen


Her kommer da ett lite innlegg med litt generell informasjon om Jotunheimen, vi skal prøve å få inn ett lite innlegg om alle de 6 nasjonalparkene i nasjonalparkriket.


Jotunheimen ligger i det sentrale Sør-Norge, mellom Ottadalen, , Gudbrandadalen, Valdres og Sogn. Avgrenses til Valdresflya og sjoa i øst, Bygdin, Tyin i sør, Sognefjellet og Bøverdalen i vest og Kvittingskjølen i Nord. Jotunheimen har ett areal på ca. 3500 kvadratkilometer.



I jotunheimen ligger det mange høye fjell, mange av dem strekker seg over 2000 meter, du finner også Nord-Europas høyeste fjell der, Gaaldhøpiggen på 2469 meter og Glittertinden på 2464 meter. Du finner også 18 andre topper som er blandt Norges høyeste fjell i dette landskapet, der den laveste av dem er Vestre Tverråtind på 2309 meter. I jotunheimen har du mange muligheter til gå på godt merkede turstier, og du kan blandt dem på den kjente Besseggen som går mellom Gjede o Bessvatnet. Det er faktik mulig å gå helt fra Oslo Sentrum til Gjende langs Jotunheimstien, som er en turiststi som Turistforeningen åpnet i 2006.



I Jotunheimer er det ikke bare høye fjell som er verdt å se, du finner og mange flotte fjellvann, det største er Gjende, som du kan ta båt over for å gå Besseggen, eller rett og slett bare for å se på den vakre naturen rundt der. Fra Besseggen kan du og se det dypblåe Bessvatnet som ligger like ved Gjende. Andre vann som og er verdt å se er Øvre og nedre Sjodalsvatn og Russvatnet.



Jotunheimen har vært brukt til jakt og fiske i mange tusen år, Ved Gjende og Russvatn er det spor etter at folk har bodd der frå 3000 f.kr. Du kan blandt annet se dyregraver som minner oss om en tid der det var viktig å fange rein, denne måten å jakte på ble forbudt på 1800-tallet. I dag er fortsatt jakt og fiske en viktig bruk av fjellet, det blir og brukt til sommerbeite for sau, ku, geiter osv og det er selfølgelig mye brukt som turområde.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar